fredag 27 maj 2011

Ny forskning blir sista spiken i LCHF-kistan


Fiberrik mat, mindre kött och mindre charkuterier minskar tarmcancerrisk.
Det visar en stor vetenskaplig granskning som uppmärksammas i DN idag.

Vetenskapen talar alltså emot vad som förespråkas av LCHF och ”Jägarkost” fanatikerna.
Att dessa modedieter kan leda till en snabb viktminskning initialt stämmer, men att de skulle vara hälsosamma på lång sikt har ingen vetenskaplig grund.

2 kommentarer:

  1. Det ska nog till en större hammare än en observationsstudie av observationsstudier för att slå fast teorin om köttets farlighet.
    Ber man folk svara på enkäter över vad de ätit de senaste månaderna eller det senaste året så får man inte särskilt givande svar, då inte någon som inte fört en detaljerad matdagbok har en aning.
    Buntar man dessutom ihop fint rött kött med processad mat som korv, hamburgare och kebabkött så ger det ytterligare intetsägande resultat.
    Kollar man närmre på studien så ser man dessutom att vissa av studierna visade minskad risk för cancer då man konsumerade en större mängd kött, men den detaljen har man förstås inte nämnt.
    Ytterligare studier visar samband mellan vegetarisk mat och ökad risk för just tarmcancer.

    Men som sagt. Allt som bjuds är observationsstudier av mer eller mindre usel kvalitet, som journalister och andra köper med hull och hår.

    SvaraRadera
  2. Det finns en hel del andra typer av studier som visar på möjliga negativa effekter av köttkonsumtion, men dessa studier stärker bevisen. Det kan finnas flera förklaringar
    till effekten. Det kan vara fettet, bildningen stekmutagener, bildning av cancerogena ämnen från tillsatser i charkuterier mm. Både rött kött och processat kött kan ha negativa effekter men processat kött är värre. Självklart kan man äta kött men man ska nog inte överdriva konsumtionen och tänka på tillagningsmetoden.
    I populationer med Selen brist har ett ökat intag visat på minskad risk för cancer
    då de som konsumerade mer kött fick i sig större mängder Selen.
    Sambandet mellan vegetarisk mat och tarmkancer är inget jag hört talas om. Har du referenser?

    SvaraRadera