söndag 6 mars 2011

5 hemligheter för framgångsrik viktnedgång

Nya mirakeldieter som sägs ge fantastiska resultat dyker med jämna mellanrum upp i diverse hälsotidningar och övrig media. Men sanningen är den att det egentligen inte spelar någon roll vilken bantningsdiet man använder för att gå ner i vikt.

Kortsiktigt kan vissa dieter ge snabbare viktnedgång (tex. LCHF) men på längre sikt ger alla dieter liknande effekt oavsett sammansättning av kolhydrater, fett och protein. Det viktiga för att uppnå viktnedgång är skapandet av en negativ energibalans genom att sänka intaget och öka förbrukningen av energi.

Problemet med de flesta bantningsdieter är att människor inte lyckas hålla den nya vikten i längden. Hur ska man då göra för att behålla den nya vikten på lång sikt?
NWCR (National Weight Control Registry) som startades 1994 av forskarna Rena Wing och James O. Hill har under flera år ägnat sig åt att studera människor som varit framgångsrika med att genomföra en långsiktig viktnedgång. Över 6000 deltagare finns idag med i NWCR och de har i snitt gått ner 33.5 kg och hållit den nya vikten i 5 år. Viktnedgången som medlemmarna har lyckats uppnå varierar från 13.5 kg till upp till otroliga 135 kg.

Vad är då hemligheten bakom deras lyckade viktnedgång? Det visar sig att de har använt en rad olika strategier för att gå ner i vikt.
Drygt hälften genomförde viktnedgången på egen hand och hälften fick hjälp, tex. genom att vara med i Weight Watchers. Gemensamt var att de använde en kombination av ändringar i kostvanor (sänkt kaloriintag genom att minska konsumtionen av t.ex. fett och socker) och ökad fysisk aktivitet.
Hur lyckades de hålla den nya vikten?


Här är hemligheten:

1) Regelbundna måltider och frukost varje dag

2) Vägning (minst en gång/vecka)

3) Kostdagbok

4) Lågkalorikost med 24-29 % energi från fett

5) Fysisk aktivitet (minst 1 timme/ dag i snitt)




Referenser:
Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, Smith SR, Ryan DH, Anton SD, McManus K. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. N Engl J Med. 2009 Feb 26;360(9):859-73.
Thomas JG, Wing RR. (2009). Maintenance of long-term weight loss. Medicine &
Health Rhode Island 92, 2, 56-57.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar