torsdag 3 november 2011

Kan hjärnan styra vilken bantning som lyckas?



En artikel i dagens SvD med titeln ”Hjärnan styr vilken bantning som lyckas” fick mig nästan att sätta morgonkaffet i halsen. Visst stämmer det att hjärnan kan påverka vårt födointag genom ett flertal hungersignaler och mättnadssignaler (den så kallade ”aptitregleringen”) men det finns också mycket annat som påverkar, .t.ex. tillgänglighet på mat, sociala faktorer, värderingar och normer mm. Jag var därför väldigt skeptisk men fortsatte att läsa eftersom SvD  är, eller borde vara, en seriös tidning och inte en kvällstidning som sysslar med ”infotainment”.

  Artikeln handlade om den amerikanska hjärnforskaren Daniel Amen som sades ha upptäckt fyra olika personlighetstyper då han studerade hjärnan hos 66 000 personer som försökte gå ner i vikt.
Amen påstår sig ha funnit ett samband mellan specifika personlighetstyper och aktiviteten i vissa delar av hjärnan. Genom att veta vilken personlighetstyp man har kan man enligt Amen avgöra vilken bantningsmetod som passar bäst för en enskild individ. Om det skulle vara sant borde Dr. Amen vara en given kandidat till nästa års Nobelpris. Han har ju löst problemet med fetma och övervikt!

Vänta lite nu….det låter som lite för bra för att vara sant. I artikel nämns inte var forskningen är publicerad eller i vilket universitet den är gjord. Jag blir misstänksam.
En snabb sökning visar att någon sådan studie inte finns publicerad. Det är sant att Dr. Amen har sysslat med hjärnskanning med SPECT och det finns en del publikationer med hans namn. Det är allt från hjärnskador på hockeyspelare till drogberoende men inget om fetma och övervikt.
Jag hittar hans företags hemsida http://www.amenclinics.com/ med slogans som: ”change your brain, change your life” och ”to help you get smarter, happier, thinner and younger”. Killen kan alltså inte bara göra dig smal utan också smartare, lyckligare och yngre!

För mig förefaller Dr. Amen mer som en kvacksalvare och pengakåt självhjälpsguru än en seriös forskare. I webshoppen kan man beställa böcker, DVDs och kosttilskott som påstås ha mirakulösa effekter för allt från
viktnedgång till ökad minnesförmåga (sådant jag som nutritionist aldrig hört talas om).
Dr. Amen verkar ha en bakgrund som forskare men har nu börjat prostituera sitt kunnande och kan göra och påstå vad som helst för pengar. Inget konstigt med det. I ett land där ”get rich or die trying” är ett motto kan till och med forskare sälja sin själ till Mammon.

  Varför väljer journalisten på SvD  att skriva om sådana pseudovetenskapliga metoder? Det kan bero på okunskap eller att man insett att artiklar om bantning säljer fler nummer. Men genom att skriva sådant förlorar en tidning i min mening all sin trovärdighet. Hur ska jag nästa gång kunna avgöra om det som påstås i SvD är sant eller bara bullshit? Nu är jag ganska insatt i det som rör kost och näringslära och kan därför avgöra  sanningshalten i den aktuella artikeln, men det är det ju inte alla som kan. Några timmar senare ser jag att en ”känd” PT har skrivit om samma artikel på sin blogg och tyckt att den var riktigt bra. Om personer som varje dag tar betalt bl.a. för att ge sina klienter kostråd inte kan genomskåda artikeln är det nog många ”vanliga” som inte heller kommer att kunna göra det.

  Svenska Dagbladet verkar ha lämnat den seriösa journalistiken bakom sig. Nu har man gett sig in på ett territorium som förut var helt förbehållet kvällspressen och hälsoblaskorna.
  Vad ska man nu läsa på morgonen? Inte fan blir det Svenska dagbladet.






2 kommentarer:

  1. Ja alla tidningar har blivit riktiga löpsedelsblaskor

    SvaraRadera
  2. Psykiater
    Takk for at du delte en så fantastisk blogg. Jeg synes det er veldig nyttig og lærer mye av det.

    SvaraRadera