Människor har sedan urminnes tider trott
att det finns ett samband mellan intaget av protein och fysisk prestationsförmåga. Den
grekiska brottaren Milos av Croton, legendarisk för sin styrka och för
att ha vunnit olympiska spelen sex gånger, sägs ha ätit ca 10 kg kött per dag. Då antikens atleter och soldater förberedde
sig för strid åt de ofta stora mängder kött och speciellt vissa delar av djuret i
tron att det skulle ge dem djurets styrka, snabbhet och spänst. Kostvalet styrdes
sannolikt mer av vidskeplighet och rituellt beteende än av kunskap om hur
kosten kan påverka prestationen och anpassningen till träning. Det är inte
förrän i modern tid man har börjat förstå hur proteinintaget påverkar
kroppen i samband med fysisk aktivitet och träning. Tyvärr tar det lång tid för
kunskapen att nå de atleter och motionärer som skulle kunna ha nytta av den.
Var finns proteinet?
Protein förekommer i animaliska
livsmedel (kött, fågel, fisk, ägg och mjölkprodukter) och vegetabiliska livsmedel (bönor,
ärtor, nötter, frön och spannmål). Protein är ett energigivande näringsämnen,
liksom fett och kolhydrater, men är också en källa till kroppens viktigaste
byggmaterial, aminosyrorna. Då vi äter proteinrika livsmedel bryts proteinerna
i maten ned till aminosyror som då kan användas till att bilda kroppens egna proteiner,
tex muskelproteiner.
Det är inte ovanligt att
idrottare och även motionärer (speciellt de som tränar på gym) intar överdrivet
stora mängder protein för att bygga muskler. Men är det till någon nytta?
Att få i sig tillräcklig mycket protein
är sällan ett problem för idrottare även om de har ett högre behov än vanliga
människor. Eftersom de äter mer mat får de automatiskt i sig mer protein.
Proteinbehovet man har beror bland
annat på kroppsstorlek och grad av fysiskt aktivitet. Mängden protein som rekommenderas
till friska vuxna människor är 0.75 gram/ kilo/ dag. Idrottande personer har en
högre omsättning av protein och kan behöva mellan 1.4- 1.8 gram per kilo
kroppsvikt per dag. Att få i sig tillräcklig mycket protein är sällan ett
problem för idrottare även om de har att högre behov än vanliga människor. Eftersom
de också äter mer mat får de automatiskt i sig mer protein.
Att inta alltför stora mängder
protein är onödigt och kan ibland till och med vara kontraproduktivt om man
vill öka i muskelmassa. Det kan innebära
att man får i sig för lite av andra viktiga näringsämnen och
för lite energi. Låg energitillgänglighet kan hämma prestationen under träning
och verka hämmande på de anabola (uppbyggande) processerna. De som riskerar att ha ett lågt proteinintag
är idrottare som försöker gå ner i vikt eller hålla en låg kroppsvikt genom
att begränsa kostintaget och eventuellt också öka mängden fysisk aktivitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar