lördag 26 februari 2011

Tillräckligt med D-vitamin?

I en ny studie som idag uppmärksammas i DN och SvD undersöktes behovet av D-vitamin hos flickor i Danmark och Finland.
Rekommenderat intag av D-vitamin skiljer sig mycket från land till land. I norden och Sverige är rekommendationen 7.5 µg/dag (NNR 2004) medan det i USA nyligen höjdes till 15µg/d för ungdomar (US DRI commite).
Just för ungdomar i växande ålder är intaget av D-vitamin viktigt eftersom en brist kan leda till ett försämrat upptag av Kalcium och en lägre benmineraldensitet. D-vitamin fås i dieten och kan  bildas i huden vid exponering för solljus (UVB). Under vintermånaderna är det dock en stor risk, speciellt i norra Europa, att man inte får tillräckligt.
I den aktuell studien indelades testpersonerna slumpvis i tre grupper. De tilldelades 0, 5, eller 10 µg vitamin D3 dagligen under 12 månader. Intag av D-vitamin undersöktes genom frågeformulär och det togs blodprover vid start, efter 6 månader och 12 månader.
Slutsatsen som forskarna drog av studien var att lämpligt intag av D-vitamin var 8.3 och 18.6 µg under vintertid beroende på vad man definierar som lägsta gränsvärdet av 25(OH)D i serum. Även om man använder det lägsta gränsvärdet så förefaller de svenska rekommendationerna på 7.5 µg/dag som låga. 

Referens:
Cashman KD, FitzGerald AP, Viljakainen HT, Jakobsen J, Michaelsen FK, Mølgaard C.
Estimation of the dietary requirement for vitamin D in healthy adolescent white girls.
Am J Clin Nutr 2011;93:549–55

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference
intakes for calcium and vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar