tisdag 1 mars 2011

Lyckan har en U-formad kurva

Lycka gör människor friskare. Studier har till exempel visat att mindre stressade människor har bättre sårläkningsförmåga. Man har också funnit att lyckliga människor är mindre benägna att bli infekterade av förkylningsvirus, och att de visar färre symptom då de blir smittade.

Människors nivåer av lycka varierar genom livet men tvärtemot vad man skulle kunna tro har det visat sig att äldre människor är väldigt lyckliga.
Livet är inte en lång nedförbacke från toppen av livets berg mot ålderdomens mörka dalgång. Den har snarare en U-formad kurva visar aktuell forskning som uppmärksammas i DN idag.

Ekonomer från Darmouth College studerade insamlad data över människors lyckonivå från 72 länder. Det framgår att människor upplever en svacka i medelåldern mellan 40 och 50, då de mår som sämst. Därefter ökar välmåendet och känsla av lycka. U-formen återfinns i hela världen och finns kvar även då man korrigerar för faktorer som skulle kunna påverka resultatet.

Studier visar att människor beter sig olika i olika åldrar. Äldre människor har färre gräl och är bättre på att hantera konflikter. De är bättre på att kontrollera sina känslor, har lättare att acceptera motgångar och är mindre benägna att bli arga.

Vissa psykologer menar att äldre blir bättre på att leva i nuet och fokuserar mer på det som verkligen är viktigt eftersom de inser att livet är kort. Vi kanske borde lära oss från de äldre. Leva mer i nuet och efter mottot: ”lev som om idag vore sista dagen i ditt liv” för att ha en jämnare nivå av lycka genom hela livet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar